MARDİNDE 7 NOKTADA 24 SAAT

Mart’ın ilk haftası, ılık bir Mardin sabahı.. Instagram hesabımdan Mardin Havaalanı konumlu ilk fotoğrafımı paylaşırken görevli otobüs saatlerini anons etti. Ve yola koyuldum. 7 farklı keşfedilecek nokta ve sadece 24..

MARDİNDE 7 NOKTADA 24 SAAT
Yayınlanma: Güncelleme:

Mart’ın ilk haftası, ılık bir Mardin sabahı.. Instagram hesabımdan Mardin Havaalanı konumlu ilk fotoğrafımı paylaşırken görevli otobüs saatlerini anons etti. Ve yola koyuldum. 7 farklı keşfedilecek nokta ve sadece 24 saatim var.

Bu yazıda Gül Korzay (@gulkorzay) ile 24 saatte Mardin’de 7 farklı noktayı keşfedeceğiz.

7 ana noktayı keşfettiğim bu eşsiz gezide, Mardin’e gitme planı yapanlar için mutlaka görülmesi gereken 7 yerden bahsedeceğim.

1) ULU CAMİİ

İlk durağım Eski Mardin. Mardin’in kültürünü yaşatacak bir otelde konaklayacağım. Kalacağım otele uğrayıp, göreceklerimi hayal ederek hemen kendimi Mardin’in sisli ve yağmurlu sokaklarına bıraktım. Saat ilerledikçe sis artıyor, bu durum beni caydırıyordu fakat birkaç noktayı görmek istedim.

Mardin Ulu Camii, Anadolu’nun en eski Ulu Camii’lerinden biri ve gerçekten görülmeye değer bir mimarisi var. Mardin’in en eski camisi olma özelliğini taşıyan Ulu Cami’nin yapı stili daha sonra Mardin mimarisinde gelenek haline gelmiş.

2) Mardin Kalesi

Mardin için duyduğum şu cümle beni çok etkilemişti, ne anlama geldiğini ancak buraya gelince anladım. “Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık.” Derlerdi Mardin için. Çok doğruymuş. Özellikle akşam saatleri Mardin kalesine bakıldığında, adeta bir kadının boynunda duran incilere, pırlantalara benziyor. Muhteşem bir görüntü karşısında büyülenmemek elde değil.

3) Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı

Eski Mardin’de keşfettiğim bu iki muhteşem yerden sonra rotamı Midyat’a doğru çevirdim. Midyat’ta sonlanacak rotamın ilk durağı Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı. Milattan önce 5.yüzyıl’da inşa edilen manastır, muhteşem güzelliği ile günümüze kadar gelmiş. 640 yıl boyunca Süryani ve Ortodoksların merkezi olmuş. İçinde biri 400, biri 500 yıllık iki kürsü bulunmakta. Ve bu kürsüler gerçek cevizden ve fildişi işlemeleri ile gerçek bir sanat eserleri. Bu kürsülerin günümüze kadar gelmesi ve hala kullanılıyor olması beni çok büyüledi.

4) Dara Antik Kenti
Sıradaki durağım Dara’da, 400 yıllık insan kemiklerinin bulunduğu bir toplu mezar ile karşılaşıyorum. Gördüklerim karşısında şaşkınlığımı ve harabenin görsel güzelliği karşısında bölgeye hayran kaldım. Yolunuz bu taraflara düşerse mutlaka görülmesi gereken, görsel şölen tadında bir yapı.

5) Zindanlar
Dara Ankik kentinin içindeki Zindan’lar bu gezide en çok etkilendiğim yer oldu. Bir dönem su deposu olarak a kullanılan bu zindan, Antik kentin en görülesi noktası.

6) Mor Gabriel Manastırı
Sıradaki durağım Midyat’ta, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı Mor Gabriel Manastırı. Burası da yine Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Tarihi ve hikayesi beni çok etkiledi.

7) Midyat konuk evi

Ve son durağım, Midyat Konuk Evi. Dizilerde mekan olarak kullanılmasıyla da bilinir. Üç katlı bu muhteşem konaktan tüm Midyat görülüyor. En üst kattaki damdan gördüğüm manzara karşısında büyülendiğimi söylesem abartmış sayılmam. Midyat’a giden herkesin görmesi gereken bir manzara. Yapılacaklar listenize mutlaka eklemelisiniz.

Gül Korzay

gul.iletisimpr@gmail.com

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.