‘MEVZU VATAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR’

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eski Kurmay Başkanı ve TÜRKDEGS Başkanı İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, Ak Parti eski milletvekili ve MKYK üyesi Metin Külünk’ün moderatörlüğünde hiç denizi..

‘MEVZU VATAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR’
Yayınlanma: Güncelleme:

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eski Kurmay Başkanı ve TÜRKDEGS Başkanı İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, Ak Parti eski milletvekili ve MKYK üyesi Metin Külünk’ün moderatörlüğünde hiç denizi olmayan ama tarihte denizlerin ve şimdi nehir, ırmak ve barajların büyük önem taşıdığı Mardin’de ‘Denizlerimizdeki misakı milli Mavi Vatan’ konulu konferansı sundular.

TÜRKDEGS Diyarbakır Temsilcisi Atilla Kaymaz’ın  ve TÜRKDEGS Mardin Temsilcisi Mürteza Demirbağ’ın da iştirak ettiği Konferans süresi boyunca ülkenin bekası ve yarınları için neler yapılmalı sorularının yanıtlanmasının ardından konferansa dinleyici olarak katılanlardan sorular alındı.

Mardin ilinde deniz bulunmamasına rağmen denizlerin önemine vurgu yapan dinleyicilerin sordukları sorular ise aslında her şeyin nasıl iç içe olduğunu ve Mavi Vatan konusunda milli bilincin ülke çapında ne kadar yaygınlaştığını da gözler önüne seriyordu. 

Ana fikrin vatan toprakları ve denizlerin olduğu konferans sonrası hatıra resimleri çekildi ve katılımcılara hediyeler takdim edildi. Doç. Dr. Cihat Yaycı konferans sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Gazeteciler tüm ülke genelinde yapılan çalışmaların ve konferansların harcamalarını nasıl karşıladıklarını sorunca şu yanıtı verdi: “Ticaretten ve siyasetten uzağım, kendimi bu olaya vakfettim.  Gençlerde milli bilinç, denizcilik bilinci oluşsun, uluslararası ilişkilerde Türk Hak ve Menfaatlerini savunmaları konusunda hiç değilse kendi tecrübelerimi aktarayım, onları yetiştireyim diye çaba sarf ediyorum. Türkiye’nin hak ve menfaatlerini savunan tezlerimizi dünyaya ve iç kamuoyuna aktarayım. Olmayan tezlerimizi geliştirelim. O farkına varmadığımız hak ve menfaatlerin farkına varalım, onlar için tezler geliştirip onları da hem kendi milletimize hem dünyaya anlatalım. Denizlerimize sahip çıkalım diye böyle bir gönüllü gruplar oluşturduk ve hiç bir yerden hiç bir gelirimiz yok. Eşim ve ben maaşlarımızı büyük ölçüde bu gaye uğruna harcıyoruz. Sadece gelirimiz vatan sevgisi, vatan sevgisiyle ne sağcıyız, ne solcuyuz, ne kuzeyliyiz, ne güneyliyiz, ne Avrasyacıyız, ne Atlantikçiyiz devletin menfaati ne gerektiriyorsa onlarla birlikte oluruz ve devletimizin menfaatleri çakıştığı durumda da onlarla mücadele ederiz.”

TÜRKDEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı kendisine yöneltilen “Yapılan çalışmalar sırasında ne tür zorluklar ile karşılaşıyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bir kere dışarıdan FETÖ’nün zaten tehditleri var. Yunanistan ve diğer menfaatlerine uymayanların tehditleri var. Bunların hepsini görüyoruz, yaşıyoruz. Bir de tabi şöyle, bizim söylediğimiz şeyi beğenmeyen mutlaka karşı tarafına koyuyor. Yani diyor ki, mesela Rusya lehine bir şey söylüyorsak “O bu Rusçu diyorlar”, Avrupa’nın lehinde bir şey söylüyorsak “Bunlar Avrupacı, Atlantikçi” diyorlar. Yani illa bir cepheye oturturma çabası var. Ama gördüğümüz kadarıyla her kes farklı farklı cephelere oturturuyor. O da o zaman şu noktaya getirtiyor, demek ki biz gerçekten tarafsızız, gerçekten milliyiz. Biz milliliği ruhumuzda hissediyoruz sözde değil, lafta değil. Biz gerçekten ruhumuzda hissederek yapıyoruz ve biz bu hareketi yoğunluklu olarak Diyarbakır’dan, Mardin’den, Elazığ’dan, Erzurum’dan, Van’dan, Gaziantep’ten, Maraş’tan başlattık. Bununda bir amacı var ve gördük ki, memleketimizin bu köşelerinde denize kıyısı olmamasına rağmen hem denizlerimize sahip çıkıyor vatandaşlarımız hem de devletimizin uluslararası menfaatlerine sahip çıkıyor vatandaşımız. Bu bilinç çok çok önemlidir. Bugün burada Mardin’deyiz, geçen hafta Elazığ’daydık, ondan önce Diyarbakır’daydık, ondan önce Erzurum’daydık böyle dolaşıyoruz. İnsanlar çağırıyor, vatandaşlarımız çağırıyor, gençlerimiz çağırıyor. Gençlerimiz fotoğraf çektirmek istiyor. Bunlar çok önemli, çünkü bizde siyaset yok, bizde ötekileştirme yok, bizde biz sadece ortak yönlerimize ortak çıkartmaya çalışıyoruz. İşte onun için de birçok yerden iç ve dıştaki bir takım Avrupa işte başka devletlerin uzantılarından, şunun bunun uzantılarından saldırıya uğruyoruz. Ama bunlar bizi yıldıramaz, bunları normal karşılıyoruz demek ki etkili oluyoruz. Buda onu gösteriyor.” Dedi.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.