VİCDANLAR CÜZDANLARA SIKIŞTI!…

Tüm ülke genelinde olduğu gibi kiralar Diyarbakır’da da çığlınca ve kontrolsüzce her geçen saniye adeta dikey fırlatılan bir ok gibi yükseliyor. Akılalmaz bir kontrolsüzlüğün hakim olduğu borsa gibi düşüş yaşanmadan..

VİCDANLAR CÜZDANLARA SIKIŞTI!…
Yayınlanma: Güncelleme:

Tüm ülke genelinde olduğu gibi kiralar Diyarbakır’da da çığlınca ve kontrolsüzce her geçen saniye adeta dikey fırlatılan bir ok gibi yükseliyor. Akılalmaz bir kontrolsüzlüğün hakim olduğu borsa gibi düşüş yaşanmadan hep yukarıya kıvrılan bir ibre misali vicdansızca ve kontrolsüz artan kiralar insanları canlarından bezdirdi.

‘vicdanlar kiralık olmuş’

Yaşanan kira artışları altında ezildiklerini belirten kiracılar kamunun ilgili kurumlarına seslenerek neden müdahalesiz olunduğunu da beyan ederek şunları kaydediyorlar: “Kiralarımıza yüzde 150 oranlarında aniden ve bilgilerimiz dışında zam dayatması yapan konut sahiplerini kimse denetlemediği için diledikleri gibi hareket edebiliyorlar. Sıkı bir denetimler ve caydırıcı cezalar olmuş olsaydı bu zulüm biz kiracılara uygulanmazdı. ‘ diye tepkilerini dillendirdiler.

‘Bu filmin sonu nasıl olacak?’

Yeni evlenen ve asgari ücretle çalışan Şahin Turan 1 yıl önce Bağlar ilçesinde düşük seğmentte aylık 500 TL kira ile evlerini taşıdıklarını belirterek tepkilerini şöyle dile getiriyor: ‘1 yıl önce evlendikten sonra Bağlar Dört yolda 500 TL’ye, üstelik ev sahibinin nazik tavırları ile evi kiraladım. Aradan 6 ay geçmedi ki ev sahibinin tavırları değişti ve kiraya zam yapacağını, şartların değiştiğini belirtti. 6 ay önce 150 TL zam yaptı ve 1 yıllık zam yapmayacağını düşünmüşken birkaç ay sonra bu kez de 800 TL yaptığını, hesabıma gelmezse çıkmamı istedi. Şimdi ben asgari ücretle çalışıyorum. Bizde benim durumumda kısa çalışma ödeneğiyle yaşama tutunmaya çalışanlarda vardı. Şimdi konu şu, sürekli yaşadığımız astronomik zamlar bir tarafa kiralardaki bu kontrolsüz artışa kim dur diyecek ve sonumuz ne olacak?”

‘Ne olacak, bu kötü gidişat nerde duracak?’

Önü alınamayan ve kontrolsüz bir biçimde yüzde 200, 300 civarında artışların yaşandığı kira artırma çılgınlığının karşısında neler yapılacağı da kamuoyunun merak ettiği en önemli gelişme.

Ekonomik durumlarının kötü olduğu için kiracı olduklarının altını çizen kirada yaşamaya gayret gösteren vatandaşlar: “Yaşanan bu kira çılğınlığının sonu nereye varacak ve nerede duracak?” diye soruluyor.

‘Kira zamlarına da zam yapıldı’

Sorunlarını dile getiren kiracılar TV ekranlarından ve internet haber sitelerinde kontrolsüz kira artışlarına müdahale edilmesini beklerken sürprizle karşılaştıklarını belirterek: “Biz yazılı ve görsel basında ilgili birimlerin kira artışlarına ani müdahalelerde bulunacaklarını ve caydırıcılık getireceklerini beklerken yapılan açıklama ile yüzde 10 olan kira artış oranına da zam yapıldığını gördük ve yüzde 15.78 oldu. Böylesi bir gelişme kira artırma çılğınlığına eren vicdansız mal sahiplerini daha fazla cesaretlendirmiş ve hemen ardından oranlar bir kez daha artmıştır. Artık en düşük kira asgari ücret oranında. Yaşamak bizler için artık bir lüks olmuş durumda.” ifadelerini kullanarak artık yaşamsal faaliyetlerinin tamamen tükendiğine dikkat çekiyorlar.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.