İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BUNDAN HABERİNİZ VAR MI?

Son günlerde özel hastanelerin kırmızı alanları dahi kayda değer almamasından dolayı acil servislerden S.O.S. sesleri yükseliyor, yükselen bu seslere İl Sağlık Müdürlüğünün nasıl yanıt vereceği ise hem merakla bekleniyor hem..

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BUNDAN HABERİNİZ VAR MI?
Yayınlanma: Güncelleme:

Son günlerde özel hastanelerin kırmızı alanları dahi kayda değer almamasından dolayı acil servislerden S.O.S. sesleri yükseliyor, yükselen bu seslere İl Sağlık Müdürlüğünün nasıl yanıt vereceği ise hem merakla bekleniyor hem de vatandaşları tedirgin ediyor. Acil servislere başta kalp krizi, beyin kanaması, aşırı yüksek ateş ve daha birçok şikayetle başvuran hastalara ödemesi yapılmadan müdahale edilmiyor. Kalp krizi riski ile hastaneye başvurmuş olsanız bile yapılan muamele ile adeta kriz geçirmemişsiniz gibi davranılıyor. Hatta ve hatta hayati fonksiyonları tükenmiş ve canlandırma odalarına alınan hasta yakınlarından yoğun bakıma alınabilecek durumda olanlardan Bin 500 TL’den başlayan rakamlar isteniyor.

‘PARAMIZ YOK, ÖLSÜN MÜ?’

Dün Diyarbakır’da tanınmış bir hastanenin acil veznesinin önünde aile büyüklerini kırmızı alanda yoğun bakıma yatıran vatandaşlardan hastanenin görevlisi tarafından acil hasta için Bin 500 TL ödemeleri istendi. Vatandaşların acil servislerde ve acil durumda olan hastalar için para talep edilemeyeceğini  söylemelerinin ardından görevli birini cep telefonu ile arayıp vatandaşların itiraz ettiğini söyledi. Vatandaşların bilinçli olduğunu fark eden hastane yönetimi para almamaları yönünde bilgilendirme yaptı ve itiraz eden vatandaşlar ödeme yapmadı. Öte yandan aile bireylerinden birinin fenalaşması üzerine ambulans ile hastaneye getirilen ve üzerinde eşofmanla gelen bir hasta yakını da yoğun bakıma yatırıldı. Giriş işlemlerini yapan hasta yakınından da Bin 500 TL para talep edilince şahıs ‘Üzerimde görüyorsunuz ki eşofman var ve hastamız hayati tehlike ile yoğun bakıma yatırıldı. Ne para istemesidir bu, bekleyin getiririz sonra’ deyince görevli hastanın bilgi envanterine Bir 500 TL sonra hesaplarına eklenecek notu aldı.   

Kalp krizi riski ile gelen bir bayan hasta ise yaşadıklarını özetledi. Kalp krizi belirtilerini ifade eden bayana tahlil yapılması için belge verilirken  önce giriş yapması, ardından parasını yatırması, kriz belirtilerinin tahlillerde çıkması halinde parasının iade edileceği beyan edildi.

Can derdine düşen bayanı hastaneye getiren hayır severler yapılan bu uygulamayı lanetlerken ödemeyi yabancı vatandaşlar yaptı.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Eylül F. Uygulamanın insanları aşşağıladığını, sayın Cumhurbaşkanının acil servislerden para alınmaz söylemine karşın bakanlığın ilgili maddesine işaret etti.

Yataklı sağlık tesislerinde acil servis hizmetlerinin uygulama usul ve esasları hakkında tebliğin 3. Bölümünün Muayene, Müdahale ve refakat esasları başlığına dikkat çeken Eylülm F. Şunları işaret ediyor:

MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-20/2/2018-30338) Acil servise başvuran tüm hastaların triyaj işlemleri en kısa sürede tamamlanır. Bunu takiben tıbbi durumları dikkate alınarak tanı ve tedavi işlemleri için sıraya konulur ve triyaj koduna uygun olan alana alınırlar. Acil muayene, tıbbi müdahale ve tedavi gerektiren kritik hastalara kayıt işleminin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın derhal gerekli tıbbi işlemler uygulanır. Kritik hastaların kayıt işlemlerinin öncelikle yapılabilmesi için otomasyon sistemi ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılır. Bekleme süresince hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, acil servis yeşil alanı ve sarı alanı yakınlarında hasta yakınları için bekleme salonu/salonları, bilgilendirme bankosu ve personeli ile gerekli olanaklar sağlanır. Kırmızı alan hastaları için belirli aralıklarla hasta yakınlarına bilgilendirme ilgili personel tarafından yapılır.

(2) (Değişik:RG-20/2/2018-30338) Acil servislerde hastaların ruh sağlığını olumsuz etkileyecek travmatik görüntülerden uzak tutulması için gerekli düzenlemeler yapılır. Acil serviste hastalar ilgili tabip tarafından, hemşire ve tabibin lüzum görmesi hâlinde hasta refakatçisi eşliğinde muayene edilir. Hasta yakını, hastanın kimlik bilgileri ve anamnez alımı gibi işlemler için refakat edebilir. Sarı ve Kırmızı alanda hasta refakatçisi kabulü yapılmaz. Tetkik ve tahliller için gerekli numuneler sarı ve kırmızı alanlarda hastanın bulunduğu yerde alınır ve görevli personel tarafından ilgili birimine ulaştırılır. Acil servislerde hasta ve yakınlarına herhangi bir numune veya istek taşıması yaptırılmaz, pnömotik sistem marifetiyle işlemlerin çabuklaştırılması sağlanır. Görüntüleme ve benzeri işlemler görevli eğitimli yönlendirme personeli refakatinde gerçekleştirilir. Durumu kritik olan hastalara, bu işlemleri sırasında tıbbi durumunun gerektirdiği bir sağlık personelinin refakat etmesi sağlanır. Hasta veya yakınları hastanın tıbbi durumu ve yapılacak tıbbi uygulamalar konusunda ilgili tabip tarafından bilgilendirilir ve lüzumu hâlinde hasta hakkında yapılacak özel görüşmeler için ayrı bir oda tahsis edilebilir.

 (3) Acil servislerde yapılan her türlü tıbbi işlem sırasında hasta mahremiyetine, tıbbi etik kurallara ve hasta hakları ilkelerine riayet edilmesi zorunludur.

 (4) (Ek:RG-20/2/2018-30338) Acil serviste yapılan iş ve işlemleri kolaylaştırmak için hasta ve yakınlarının hastaya yapılan işlemler hakkında bilgilendirilmesi ile hasta hakkındaki acil bilgilerin sağlık çalışanına iletilmesi, sosyal hizmet uzmanları tarafından, yoksa bu konuda gerekli eğitimleri almış personel tarafından yapılır. Acil serviste ilgili alandan sorumlu olan tabibin bizzat hastalar hakkında tıbbi bilgi vermesi esastır. Ancak yoğunluk veya hastanın kritik olması sebebiyle, tabibin hastanın başından ayrılamaması durumunda ve/veya seçilmiş vakalarda (kırmızı alan hastaları) sağlanacak bilgilendirme alanlarında, bu konuda gerekli eğitimleri almış sağlık personeli tarafından bilgilendirme yapılır.

 (5) (Ek:RG-20/2/2018-30338) Acil servisler bünyesinde ambulans girişi ve acil servis girişlerinde yardıma ihtiyaç duyacak şekilde gelen hastalara kolaylık sağlamak üzere, hasta karşılama ve taşıma elemanı bulundurulur. Hasta yoğunluğuna göre gereken sayıda eleman, tekerlekli sandalye ve sedye temin edilir.

 

BAKANLIK VE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ CİDDİYE ALINMIYOR

Eylül F. Yaptığı açıklamada kırmızı alana giren ve bu insanlardan para alınmasına itiraz ederek alenen ve emir niteliğinde olan genelgelerin, mevzuatların ÖZEL HASTANELERDE hiçbir suretle uygulanmadığını, uygulanmadığı gibi ilgili birimlerin ciddiye dahi alınmadığını da özellikle vurguluyor.

Sağlık bakanlığının ve İ Sağlık müdürlüklerinin yayınladıkları genelgelerde Acil servise giriş yapan acil hastalardan kesinlikle para talep edilemez’ emri bazı özel hastaneler tarafından ciddiye dahi  alınmıyor. Ciddiye alınmadığı gibi vatandaşlar muayene edilmemekle dahi tehdit edilirken, acillerden kovulanların bile olduğu iddialar arasında.  

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.