STK İSTERSE

Ziyaretler sırasında ortaya çıkan sıkıntıları gerçekleştirdiği organizasyon aracılığıyla muhattaplarına iletilmesinin ana karekterini oluşturan Atilla Kaymaz değerlendirmelerini internet haber siteniz www.medyaninmerkezi.com a açıkladı. Gerçekleştirilen temaslar ve temaslar sonrasını konu eden Erdemliler..

STK İSTERSE
Yayınlanma: Güncelleme:

Ziyaretler sırasında ortaya çıkan sıkıntıları gerçekleştirdiği organizasyon aracılığıyla muhattaplarına iletilmesinin ana karekterini oluşturan Atilla Kaymaz değerlendirmelerini internet haber siteniz www.medyaninmerkezi.com a açıkladı.

Gerçekleştirilen temaslar ve temaslar sonrasını konu eden Erdemliler Hareketi Diyarbakır İl Başkanı Atilla Kaymaz ile yaptığımız söyleşiyi siz sevgili okurlarımız ile paylaşıyoruz. İşte o röportaj ile ilgili detaylar:

SORU: Sayın Kaymaz,  Karacadağ bölgesinde yaşanan sorunların temelini Su, Kanalizasyon, yayla Yolu ve DEDAŞ sorunları olarak tespit ettiğinizi görüyoruz. Daha sonra sizler Bölgede bir ilke imza atarak bir Sivil Toplum Kuruluşunun aslında neleri başarabileceğinin ve asli görevleninin altını doldurdunuz. Bu çerçevede önce sorunları tespit ettiniz daha sonra da muhataplarını bir araya getirdiniz. Öncelikle  yineleyerek ilk kez bir sivil toplum kuruluşu olarak muhtarlar bir toplantıda aynı çatı altında toplanabildi ki bunun mimarı sizsiniz. Bu toplantıda genel olarak kimler vardı, neler konuşuldu, sorunların çözümüyle ilgili nasıl bir yol haritası çizilecek ve reçete olarak ne sunuldu?

ATİLLA KAYMAZ: Öncelikle duyarlılık gösterip programımızın içeriğini öğrenmek adına bize mikrofon uzattığınız için biz teşekkür ediyoruz. Şimdi biliyorsunuz ki Sivil Toplum Örgütleri (STK) vatandaşlarımız ile kurumlarımız arasında köprü görevi görmektedir. Bizler STK’lar olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmekle mükellefiz. Bizler bulunduğumuz makamlarda, konumlarda halka hizmet noktasında verimli olabilmek adına çaba sarf etmeliyiz. Tabi ki şehrin dinamikleri var, siyasileriyle, bürokratlarıyla bizlerinde bunlara yardımcı olması lazım. El birliğiyle ülkemizin ve memleketimizin sorunlarına eğilerek bu sorunların çözümleri noktasında neler yapabilirizi konuşmalı ve çözümü noktasında mücadeleyle çözüme dair sonuçlar ortaya koymalıyız

Biz Erdemliler Hareketi Diyarbakır İl Başkanlığı olarak bölgemizde ne yazık ki özellikle Karacadağ bölgesinde herhangi bir hizmet akışının sağlanmadığı yönünde bilgiler almaktaydık. Şu ana kadar bölge insanından herhangi birine siyasi temsil hakkı dahi verilmemiş bir bölge idi karacadağ bölgesi, adeta yanlızlaştırılmış bir bölge,Tabi hizmet noktasındaki aksaklıkları ve eksikleri yerinde görmek içinde yaklaşık bir hafta, 10 günlük bir çalışma yaptık. Bölgenin hemen, hemen bütün köylerini dolaştık. Dolaştığımız köyler Büyükşehir yasasıyla beraber artık birer mahalle oldu. İşte o köylerin 20 yılı aşkındır süregelen bir sorunlar yumağı içinde olduğunu gördük. Bizatihi o mahalle muhtarlarıyla video kaydı yaparak röportaj yaptık,sorunlarını görsel olarak ta kayıt altına alarak aktardıklarını da not düştük ve bahsettikleri sorunları yerinde görüntüledik. Tabi az öncede sizin ifade ettiğiniz gibi bu sorunlar ilk başta kanalizasyon alt yapı sorunları, lağım suları, atık sular mahallenin içinden geçiyor ve o çocuklar o sularla oynuyor, dolayısıyla hastalanıyor. O mahallenin, köyün hayvanları o sulardan içiyor hastalanıyor ve can kayıpları yaşanıyor.

SORU: Yukarıda yaptığınız açıklama ilk sorun olarak önümüze çıkıyor ki hayati önem arz ediyor. Yıllardır buna hassasiyet  göstermesi gerekenler göstermezken bir STK olarak bu hassasiyete parmak bastınız. Peki ikinci önemli sorun ne?

ATİLLA KAYMAZ: Maalesef İkinci sorun da çok devasa ki bu devasa sorunun adı ise DEDAŞ. DEDAŞ gerçekten artık ülkenin kangren haline gelmiş büyük bir sorunu. Ne yazık ki bu özelleştirmeyi alanlar halkı acımasızca mağdur etmektedirler. Bu sorunun çözümü noktasında tespitlerimizi siyasi irade ile paylaşarak konuyu geniş kapsamlı araştırmalarını talep edeceğiz. 

SORU: Medeniyetin aynası yoldur. Yol sorunundan da bahsedermisiniz?

ATİLLA KAYMAZ: Bazı mahallelerimiz hala yayla yolları olmadığı için sizde bilirsiniz ki bizim kırsalda yaşayanlar yılın 7 ayını o yaylalarda geçiriyorlar. Hayvanlarıyla çıkıyorlar ve 7 ay boyunca orada yatıp kalkıyorlar. Orda yoğurt, peynir, süt gibi ürünler elde etmeye çalışıyorlar. Tabi o yayla yolu olmadığı için o yaylaya yaklaşık 7 kilometrelik bir mesafeyi sırtlarında eşyalarıyla çıkıyorlar, eşekler veya katırlarla yol gitmek mecburiyetinde kalıyorlar. Buda onlarda ciddi bir mağduriyet ve sıkıntı yaratıyor. Yolun yapılabilmesi için bizden destek istediler. Tabi, bazı mahallerimizinde yolların parke sıkıntıları vardı. Biz bunların hepsini görüntülerle kayıt altına aldık. Daha sonra çektiğimiz bu videoları görüntülü bir sunum haline getirdik. Bundan sonraki aşama ise ilgili kurumları harekete geçirmek ve bu kurumları haberdar etmek veya bunları nasıl çözebiliriz, çözümü noktasında nasıl bir yol izleyebiliriz diye el birliğiyle dayanışma sağlanmasının zemini oluşturmaktır.

Biz, AK Parti 24-25-26. Dönem İstanbul Milletvekili ve şuanda MKYK Üyesi olan Sayın Metin Külünk beye bir davet gönderdik ve davetimize icabet etmesini rica ettik ki kendileride her zaman yanımızda olmuştur.  Sayın vekilimize bir muhtarlar toplantısı düzenlersek katılırmısınız diye talepte bulunduk. Kendisi her zaman ki gibi yaptığımız hiç bir çalışmada bizi yalnız bırakmadığı gibi bu çalışmada da üzerine ne düşüyorsa hazırım dedi ve icabet etti. Köylerin bir çoğu Bağlar’a bağlıydı, Bağlar Belediye Başkanımız Hüseyin Beyoğlu’nu da sorunları yerinde görmesi ve muhtarları dinleyebilmesi için toplantıya davet ettik. Kendisi de sağolsun bizi kırmadı ve bu toplantıya iştirak etti. Tabi bu işin birde siyasi kanadı var. İktidar partisi olan AK Parti Diyarbakır İl Başkanımız Şerif Aydın beyide aradık kendisinin de bu toplantıda olmasını rica ettik, kendisi Ankara’da düzenlenen İl Başkanları Toplantısına katılacağı için İl Başkan Yardımcısı Raşit Ocak kardeşimizi görevlendirdi ve bu başkanımız toplantıya AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı adına iştirak etti.

Sayın Valimizin yaklaşık 15 aydır yani Diyarbakır’ımıza geldiği günden bu güne değin fedakarlığı ve özverili çalışmasını gerçekten taktirle karşılıyoruz. Ve sayın Valimizinde bu sorunlar karşısında duyarsız kalmayacağını çok iyi biliyorduk. Valiliğimizden ilgili bürokratlarımızın da katılımını sağlaması yönünde ricada bulunduk. Kendisi de DİSKİ Genel Müdürü Yardımcılarımızdan birinin katılımını sağladı. DEDAŞ’tan Sistem İşletme Müdürü geldi,Bu toplantıda hem bölge insanı olan hemde bölgenin büyük işadamı olan aynı zamanda derneğimizin yönetim kurulu başkan yardımcısı Süleyman Ergin ağabeyimizinde bu organizasyonda gerçekten büyük çabası ve gayretleri katkısı söz konusu oldu.

Biz tabi bütün dinamikleriyle bu toplantıyı hazırladık 55 muhtarımızda bu toplantıya katıldı. Bu muhtarlarımızın bir kısmı Çınar İlçesi, bir kısmı Bağlar İlçesine,bir kısmı da Kayapınar İlçesi’ne ve Ergani ilçemize de bağlı muhtarlarımız. Böylece Karacadağ bölgesini geniş çerçevede temsil eden muhtarlarımız ile sorunları yerinde konuşup ilgilileriyle buluşturma fırsatı bulduk. Bu toplantıya başlarken ilk önce 10 günlük yaptığımız görüntülü çekimlerle ilgili muhtarlarımızla yaptığımız röportajların bir görselini hep beraber izledik. Yani toplantıya katılan muhtarlar daha önce bizlerle yaptıkları röportajları dile getirdikleri sorunlarını önce orada bulunan misariflerimizle hep beraber izleme fırsatı bulduk. Toplantıyı Diyarbakır Rodison Blue Otel Toplantı salonunda gerçekleştirdik, çünkü katılım oldukça yüksekti. Toplantı sırasında gerçekleştirilen bilgi transferleri ise tatmin ediciydi.

SORU: Sayın Kaymaz, bu toplantıların devamı gelecek mi?

ATİLLA KAYMAZ: Toplantılarımız devam edecek. Biz bu toplantı sonrasında boş durmayıp yine, yeniden bölgeyi arşınlayacağız, ekip halinde bütün köyleri dolaşacağız, bu defa kimseyle röportaj yapmadan sadece sorunlu yerlerin görüntülerini bir film haline getireceğiz, bir kısa film çekeceğiz yani. Bu kısa film ile beraber biz bölge sorunlarıyla alakalı bir rapor hazırlayacağız ve bu raporun bir nüshasısını AK Parti Diyarbakır İl Başkanına, bir nüshasını Bağlar Belediye Başkanımıza, bir nüshasını il Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’na, bir nüshasını Çevre Şehircilik Bakanımıza iletmek üzere bir hazırlık içerisine girdik ve bu raporumuzu bir hafta içinde ve önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlamış olacağız. İnşallah biz orada en kısa zamanda sorunların çözümü noktasında bir hareketlilik bekliyoruz. Çünkü kurumlarımız gerçekten sorunlara duyarlı, sayın İl Valimiz gerçekten hizmet noktasında Diyarbakırlı hemşehrilerimizin yanında, Diyarbakır’ın daha iyi anılabilmesi için sosyal, kültürel alan da bir çok faaliyette bulunmuş bir insan. Şehrin güzelleşmesi noktasında da elinden gelen bütün gayret ve çabaları da sergiliyor bizde buna şahidiz. Tabi Bağlar ilçesinde bir çok mahallemizin yolları yapılmış, gelen muhtarlarımızın da Bağlar Belediye Başkanımıza memnuniyet ifade etmeleri de hoşumuza gitti. Bu demek oluyor ki bizler içimizde gerçekten özverili çalışan bürokrat ve siyasilerimiz var. Fakat bazı sorunların görünmemesi ise bu toplantılarımızı elzem kılmıştır. Ama bu sorunlar bugünün sorunları değil, fakat bugünün siyasileri ve bugünün bürokratları bu sorunları çözecek olan kişiler olarak tarihteki yerlerini alacaklardır.

Karacadağ bölgesi önemli bir bölgedir, nüfus oldukça yoğundur, oranın temsil edilmemesi hissiyatından da kurtulması lazımdır. Çünkü Diyarbakır’ın her köşesinnden bizim şehrin dinamikleri olarak haberdar olmamız, sorunların çözümü noktasında mücadeleci bir güçle orada o sorunlara değinmemiz ve o sorunları çözüme kavuşturmamız lazım. Bu bölge insanına da bunu hissettirmemiz gereklidir.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.