AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Kutlamalar Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Ahmet Ebedinoğlu ve DESOB yönetim kurulu üyelerinin Anıtpark’ta bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Anıttaki çelenk sunumunun ardından..

AHİLİK HAFTASI KUTLANDI
Yayınlanma: Güncelleme:

Kutlamalar Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Ahmet Ebedinoğlu ve DESOB yönetim kurulu üyelerinin Anıtpark’ta bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı.

Anıttaki çelenk sunumunun ardından Başkan Ebedinoğlu ve beraberindeki üyeler Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti. Başkan Ahmet Ebedinoğlu günün anısına Vali Karaloğlu’na çiçek takdim etti.

Sonrasında Vali Karaloğlu ve beraberindekiler Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezinde ahi-usta-çırak silsilesi halinde yüzyılı aşan meslekler ve ürünler sergisini gezdi.

Dağkapı Meydanında devam eden etkinliklerde konuşan Vali Karaloğlu, mesleksizliğin işsizliğin en önemli faktörlerinden olduğunu söyledi.

Bereketli hilalin tacı, ipek yolunun en önemli durağı olan Diyarbakır’ın tarihte  halıcılık, ipekçilik, dericilik, maden işlemeciliği ve bakırcılıkta dünyanın en önemli üretim ve ticaret merkezi olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Diyarbakır’ın bu konumunu 20. yüzyılın başına kadar devam ettirdiğini belirtti.

Diyarbakır esnaf ve sanatkarının cömertliği ve misafirperverliği ile nam saldığını dile getiren  Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Diyarbakır esnaf ve sanatkârının bu cömertliği, hayırseverliği, misafirperverliğinin temelinde, mayasında esnafın piri olan Ahi Evran’ı Veli’nin öğretisi var. Ondan gelen gelenekler var. Ahilik bir esnaf teşkilatı ama sadece üyelerine mesleki eğitim veren bir teşkilat değil. İnsani ahlakı ve inancı değerleri ile inanç değerlerini yoğurarak hem mesleğini en iyi yapan hem de insani değerler olarak en iyi olan insani kamili yakalamak için uğraş veren bir teşkilat.  Önce ustanın elini alacaksın, dizinin dibinde yetiştireceksin, sonra şed kuşanarak usta olacaksın. Usta olduktan sonra da en maharetli işi yapman yetmez. Çırağında en maharetlisini yetiştirmen gerekir. Sen de el vermen gerekir.”

Bugün yaşadığımız en büyük eksikliğin, meslek eğitimi olduğunun altını çizen Karaloğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Meslek yoksa aş yok, aş yoksa bereket yok. Onun için Ahilik Teşkilatı çok önemli. Dün de önemliydi, bugün de önemli, yarın da önemini korumaya devam edecek. Bugün isim değiştirmiş olabilir, bugün Ahilik teşkilatını esnaf odalarımız, başkanlarımız, birliğimiz sürdürüyor olabilir. Ama insanların meslek sahibi olmasının önemi hiçbir zaman değerini kaybetmedi ve kaybetmeyecek”

Esnafın toplumun bel kemiği olduğunu ifade eden Karaloğlu, pandemi sürecinde devletin elindeki imkânlar ile her zaman esnafa destek olduğunu ve olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Diyarbakır’da 31 bin 119 esnafa devlet eliyle toplamda 115 milyonluk hibe aktarıldığını belirten Karaloğlu, esnafın çarkını çevirmesi ve dükkânını tekrardan açması için devletin seferber olduğunu kaydetti.

Ahi Evran Veli’nin “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen de bizdendir. Yeter ki sabır dileyip bize gelsin, ahlak üzerine olsun kapımız herkese açık” sözlerini dile getiren Karaloğlu, Ahi Evran-ı Veli’nin yolundan gitmeyi, onun topluma o gün koymuş olduğu kuralları, kardeşliği, dürüstlüğü, cömertliği bugün de yaşamayı herkese nasip etmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından, yılın Ahisi seçilen Şehmus Kaval’a Vali Karaloğlu tarafından kaftan giydirilerek plaket takdim edildi.

Vali Karaloğlu, Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal ile birlikte resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrencilere ödüllerini verdi.

Ahilik haftası dolayısıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ahiliği anlatan şed kuşatma töreni canlandırıldı.

Karaloğlu, vatandaşlara ahi pilavı dağıtarak çeşitli ikramlarda bulundu.

Diyarbakır Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikci, Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Oda Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik ve çok sayıda vatandaşın katıldığı program Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının organize ettiği etkinlikler ile son buldu.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.