‘ŞEHRİMİZİ TEMİZ TUTALIM’ ÇAĞRISI!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentteki moloz ve inşaat atıklarını kaçak dökümünden kaynaklanan çevre kirliliğini engellemek amacıyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) hayata geçirdi.Büyükşehir Belediyesi, çevreci belediyecilik anlayışla kentin havasını, suyunu, toprağını..

‘ŞEHRİMİZİ TEMİZ TUTALIM’ ÇAĞRISI!
Yayınlanma: Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentteki moloz ve inşaat atıklarını kaçak dökümünden kaynaklanan çevre kirliliğini engellemek amacıyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) hayata geçirdi.
Büyükşehir Belediyesi, çevreci belediyecilik anlayışla kentin havasını, suyunu, toprağını korumaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Kentin içme suyu kaynağı olan Karacadağ’ı, uzun yıllardır kirleten ve hiçbir yönetim tarafından yapılamayan 50 yıllık kangrenleşmiş vahşi çöp depolama sorununu EKAY projesi ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, kaçak moloz ve inşaat atıklarının tarihi ve tarım alanlarına gelişi güzel dökülmesini engellemek amacıyla geliştirdiği HYBS’yi hayata geçirdi.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, hafriyat taşıma işi yapan bütün firma ve kişileri HBYS sistemine entegre ederek tüm hafriyat, kazı, dolgu ve rehabilite işlerini tek elden takip etmeye başladı.
Şimdiye kadar 84 şirketin 208 kamyonuna takılan araç takip sistemiyle hafriyat dökümleri etkin bir şekilde denetliyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nda konuyla ilgili açıklama yapan Vali Münir Karaloğlu, daha önce hafriyat atıklarıyla ilgili çalışma yapılmayan Diyarbakır’da Şubat’ta başlattıkları çalışmayla atık kontrol yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan devraldıklarını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi altyapısını tamamlayarak aktif hale getirdiğini ifade eden Karaloğlu, sistemle hafriyat şirketlerine izin verdiklerini ve oluşturulan alanlara yapılan dökümleri takip ettiklerini belirtti.
“Bizim tek bir hedefimiz var şehrimizi korumak”
Karaloğlu, sistemle tarihi ve tarım alanlarını, cadde ve sokakları koruyarak şehri temiz tutacaklarını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Bizim amacımız yanlış yapana ceza yazmak değil. Bizim tek bir hedefimiz var. Şehrimizi korumak, şehrimizi temiz tutmak. Bu konuda Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 850 bin vatandaşımızdan destek bekliyoruz. Konan kurallara birileri uymamakta ısrar ediyorsa çok ağır cezaları var. Bunları vermekte tereddüt etmeyeceğiz.”
“Şehri ancak elbirliği ile temiz tutabiliriz”
Sistemin Diyarbakır’da gerçek manada bir belediyecilik hizmeti olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, şunları aktardı:
“Herkes yol, park yapıyor. Belediyecilikte bizi öne çıkaracak olan Diyarbakır’da bu ve benzeri belediyecilik faaliyetleri farkımızı ortaya çıkaracak. Şehrimiz hepimizin oturma odası, hepimizin ortak salonu, şehri ancak elbirliği ile temiz tutabiliriz. Yoksa biz bu sistemleri de kursak yine birileri yanlış yapmaya devam ederse şehri korumamız zorlaşabilir.”


“Vatandaşımızdan duyarlılık bekliyoruz”
Hedeflerinin Diyarbakır’ı düzen ve temizlikte dünya şehirleri arasında öne çıkarmak olduğuna işaret eden Karaloğlu, şunları anlattı:
“Ana arterleri Büyükşehir Belediyesi olarak biz temizliğini yapıyoruz. Emin olun her gün refüjlerde pet şişe toplamaktan, kola, meyve suyu şişesi toplamaktan naylon poşet toplamaktan bir hal oldular. Uzaydan birileri gelip sokaklarımıza caddelerimize bırakmıyor. Diyarbakır’da yaşayan bizler bırakıyoruz. Ne olur vatandaşımızdan duyarlılık bekliyoruz. Asıl olan kirletmemektir. Kirlettikten sonra temizlemek zor ama kirletmezsek el birliğiyle şehrimizi temiz tutarsak şehrimizi dünya şehirleri içerisinde tertibiyle, düzeniyle, temizliğiyle öne çıkarmak bizim elimizde. Biz belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.”


“Diyarbakır’da çevre konusunda çok önemli işler yapıyoruz”
“Çağdaş dünyanın çağdaş şehirleri çöpünü nasıl bertaraf ediyorsa biz de Diyarbakır olarak bunu yapmaya gayret ediyoruz” diye konuşan Karaloğlu, “Diyarbakır’da çevre konusunda çok önemli işler yapıyoruz. Yaptığımız her iş yeni. Bu şehirde bugüne kadar toplanan bütün çöpler vahşi depolanıyordu. 21. yüzyılın 21. yılındayız ve Diyarbakır’ın toplanan bütün evsel çöpleri ile Karacadağ’da vahşi olarak ikinci bir çöp dağı oluşturmuştuk. Allah’a hamdolsun çok kısa süre içerisinde orayı rehabilite ettik. Oradaki çöp gazını alıp şimdi elektrik üretiyoruz. Çöpü şimdi ayrıştırmaya başlayacağız. Yeni çöp depolama alanlarımızı da düzenli depolama alanlarına çeviriyoruz.” dedi.
Programa, Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Güngör, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necim Şeyban katıldı.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.