AV. GÜR: “SİNGAPUR SÖZLEŞMESİNİN DEVREYE GİRMESİYLE!…”

Türkiye Arabuluculuk Merkezleri Platformu adına açıklamalarda bulunan platform üyesi Dicle Arabuluculuk Merkezi yetkilisi Avukat Arabulucu Sadık Başar GÜR uluslararası arenada arabulucuğun önemine şu açıklamayla dikkatleri çekti: “1958 tarihli New York..

AV. GÜR: “SİNGAPUR SÖZLEŞMESİNİN DEVREYE GİRMESİYLE!…”
Yayınlanma: Güncelleme:

Türkiye Arabuluculuk Merkezleri Platformu adına açıklamalarda bulunan platform üyesi Dicle Arabuluculuk Merkezi yetkilisi Avukat Arabulucu Sadık Başar GÜR uluslararası arenada arabulucuğun önemine şu açıklamayla dikkatleri çekti: “1958 tarihli New York Sözleşmesinden günümüze kadar uluslararası ticarette taraflar arasında çıkan ihtilaflarda en yaygın alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi Tahkim olarak bilinmektedir. Aralarında Türkiye’nin de olduğu ve 2019 tarihinde 55 ülke tarafından imzalanan Singapur Sözleşmesi (Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu) ile Arabuluculuk, özellikle zaman ve maliyet avantajı ile Tahkimden daha etkin bir çözüm yolu.

Türkiye Dünya’da Singapur Sözleşmesini ve 11.04.2022 yani bu gün yürürlüğe koyan 7.ülke olmuştur. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin ticaret hacminin çoğunluğunu oluşturan Rusya, ABD, Çin, Katar, Suudi Arabistan, Singapur ve özel durumu olan İran’ da var.

Singapur Sözleşmesi Uygulama alanı bakımından ticari uyuşmazlıklardır. Tüketici, aile ve iş hukuku gibi konular sözleşme kapsamı dışında yer almaktadır.

Singapur Sözleşmesi,  uluslararası ticarette yaşanan ticari ihtilaflarını tarafsız ve bağımsız üçüncü kişi konumunda olan arabulucu yardımı ile çözülmesinden sonra doğrudan icra edilebilmesini mümkün kılmaktadır. Sözleşmenin önemini ise, sözleşmeye taraf ülkelerde imzalanmış olan arabuluculuk anlaşma belgelerinin yine sözleşmeye taraf ülkelerin iç hukukuna göre başka bir yargılamaya gerek olmaksızın icra edilmesi oluşturuyor. Bu da artık yabancı bir ülkede dava açılmasına gerek olmaması ve ağır yargı maliyetlerine katlanmak zorunda olunmaması anlamını taşıyor.

Hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde, dava yöntemiyle kıyaslandığında arabuluculuk, çok daha hızlı ve özellikle Tahkim’e nazaran oldukça ekonomik bir yöntem arabuluculukta taraflarca ulaşılan anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi durumunda taraf devletler arasında anlaşma konusu edimlerin yerine getirilmesini, New York Sözleşmesinin tahkim yeri teorisinin aksine daha esnek ve yer değiştirme göre yapılabileceği gibi yenlikler de sağlamaktadır.  Tüm bunların yanında ICSID’de (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi) Singapur Sözleşmesinin yatırım uyuşmazlıklarında geçerli olacağına dair görüş vererek sözleşmenin etki alanını genişletmiştir.

Singapur Sözleşmesi ticari ve hukuki güvenlik ile uluslararası serbest ticaretin gelişimine olanak sağlayarak Türk ve yabancı yatırımcıların karşılıklı olarak kazan kazan ilkesi çerçevesinde ticari sorunlarını çözmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sözleşmenin uygulanmasıyla uluslararası ticaretle uğraşan gerçek ve/veya tüzel kişiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun yaygın kullanımıyla oluşacak hukuki güvenlik, uluslararası ticaret hacmine de ivme kazandıracaktır.

Singapur Sözleşmesi ticaretle uğraşan kişilere güvence sağlamak yanında  sözleşmeye taraf olan ülkelerdeki uluslararası yatırımları arttıracak  ve ticareti geliştirecektir.” Dedi. Gür yaptığı açıklamaya ek olarak, Konvansiyonu imzalayan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Katar, İran, İsrail, Güney Kore gibi Türkiye’nin yoğun ticari ilişkiler içinde olduğu ülkelerinde yer aldığına işaret ederek sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’nin Singapur Konvansiyonu’na taraf olmasının yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’nin güvenli bir liman olmasını sağlayacak. Singapur Sözleşmesi,  uluslararası ticarette yaşanan ticari ihtilaflarını tarafsız ve bağımsız üçüncü kişi konumunda olan arabulucu yardımı ile çözebilmelerini mümkün kılmaktadır.” Dedi.

Gür yaptığı açıklamaya ek olarak, Konvansiyonu imzalayan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Katar, İran, İsrail, Güney Kore gibi Türkiye’nin yoğun ticari ilişkiler içinde olduğu ülkelerinde yer aldığına işaret ederek sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’nin Singapur Konvansiyonu’na taraf olmasının yabancı yatırımcılar açısından Türkiye’nin güvenli bir liman olmasını sağlayacak. Singapur Sözleşmesi,  uluslararası ticarette yaşanan ticari ihtilaflarını tarafsız ve bağımsız üçüncü kişi konumunda olan arabulucu yardımı ile çözebilmelerini mümkün kılmaktadır.” Dedi.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.