BU NASIL BİR ANLAYIŞ!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve kentteki ilk Osmanlı eseri olan Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi’nin çeşmelerinin çalınması vatandaşların tepkisine neden oldu. Kurşunlu Camii (Fatih Paşa Camii) 1516-1520 yılları arasında Diyarbakır’ın..

BU NASIL BİR ANLAYIŞ!
Yayınlanma: Güncelleme:

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve kentteki ilk Osmanlı eseri olan Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi’nin çeşmelerinin çalınması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Kurşunlu Camii (Fatih Paşa Camii) 1516-1520 yılları arasında Diyarbakır’ın ilk Osmanlı Valisi olarak bilinen Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından Diyarbakır’da yapılan İlk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camii külliyesinde bulunan abdesthane bölümündeki erkek tuvaletlerinin içindeki lavaboların musluk başlıkları sökülmüş vaziyette bulundu.

Camiyi ziyarete gelen vatandaşlar, yeni çeşmeler takılsa da tekrar sökecekler, buna bir çare bulunması lazım, böyle tarihi yerlerin güvenlik görevlilerinin olması gerektiğini aktardı.

“ERDOĞAN VE BAKANLAR ZİYARET ETMEDEN KENTTEN AYRILMIYOR”

Diyarbakır için büyük önem taşıyan ve Cumhurbaşkanı ile Bakanların her gelişinde ziyaret etmeden kentten ayrılmadığı bir yer olan tarihi Kurşunlu Camii’sinin çeşme musluklarının çalınması tepkilere neden olurken kurumlar çeşmeleri kimin çaldığını bilmediklerini söyledi.

“ŞİKÂYET ETMEMİZE RAĞMEN HIRSIZLIKLARIN ÖNÜNÜ ALAMIYORUZ”

Tarihi caminin sınırları içerisinde bulunduğu ve bağlı olduğu Sur Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu ise; “Ben korona virüse yakalanmıştım, yeni çalışmaya başladım, olaydan henüz haberim yok. Ama daha önce defalarca ilçemizdeki tarihi camilerde zaman zaman hırsızlık olayları yaşandı. Biz her zaman konuyu emniyete bildirmemize rağmen hırsızlıkların önü alınmadı. Kurşunlu Camii’nin çeşme musluklarının çalınmasından haberim yok. Hırsızların camileri hedef almasından hem cemaat hem de bizler şikâyetçiyiz. Belediye, bize personel vermiyor, camilere bakan imamlarımız da namaz kıldırmak dışında diğer işlere yetişemiyor. Tarihi camilerimiz için yetkililerden turizm zabıtası ekipleri oluşturulmasını istiyoruz” dedi.

Camiye giden ve abdest almak isteyen bazı vatandaşlar, çeşme başlıklarının olmadığını görünce duruma tepki göstererek caminin sahipsiz bırakılmaması gerektiğini belirtti.

“BU GÖRÜNTÜLERE ÜZÜLDÜM”

Kurşunlu Camisi’nde namazını kılmak için oraya giden vatandaşlardan Ahmet Kaya isimli vatandaş; “Daha yeni yapılan ve ilimiz için büyük bir önem taşıyan bu camimizin böyle bir halde görünce çok üzüldüm. Geçen ay Cumhurbaşkanımız da gelmişti ve bu caminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Yetkililerden ricamız camilerimize iyi bakın, sonuçta buraya sürekli turistler geliyor ve bu çeşmelerin olmaması da kötü bir görüntü oluşturuyor.

“HIRSIZLIK VAKALARINA ÖNLEM ALINMASI LAZIM”

Diyarbakır’a yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri tarihi yerlerden birinin Kurşunlu Camisi olduğunu belirten Şemsettin Yılmaz isimli vatandaş; “Maalesef gelen misafirlerin tuvaletleri bu halde görmesi kötü bir imaj bırakacaktır. Aynı zamanda tarihi ve manevi bir değer olan Kurşunlu Camisi, gelen gidenin, giren çıkanın belli olmadığı bir camidir. Caminin musluklarını tahrip edenlerin mutlaka bulunması ve gereken ceza-i müeyyide verilmesi lazım. Bu konuda yetkililerin mutlaka ivedilikle bu hırsızlık vakalarına önem alması lazım” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE AÇIKLAMA YAPTI”

Hırsızlık olayıyla ilgili görüş almak için aradığımız Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Diyarbakır’daki camilere zaman zaman temizliği için personel desteğinde bulunduğunu ve Kurşunlu Camisi’nin bakım ve kullanım hakkının Sur İlçe Müftülüğünün yetkisinde olduğunu söyledi.

HABER: SEYFETTİN EKEN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.